Svenska Cykelförbundets mästerskap har en stolt historia och ett arv att förvalta.

SCF bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Idag, 117 år senare har SCF över 50 000 medlemmar anslutna i någon av de 440 föreningar som bedriver verksamhet inom svensk cykel, som består av de sju grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial.

Svenska mästerskapsmedaljer inom cykel har delats ut sedan 1909 då det allra första mästerskapet arrangerades. Då korades endast svenska mästare i tempolopp och det dröjde fram till 19XX då SM i linjelopp kördes för första gången. Efterhand har cykelsporten byggts på med fler discipliner och för närvarande arrangeras 14 mästerskap årligen av medlemsföreningar inom SCF.

Inom landsvägscykel arrangeras SM i linje och tempo för elit, junior, masters och ungdomar. Sedan 2012 arrangeras även mästerskap på kortbana för elit och junior. Kortdistans-SM ingår som ett av de mästerskap som avgörs inom ramen för Riksidrottsförbundets och SVT:s SM-vecka. 2018 arrangeras Kortdistans-SM i Helsingborg.

Foto: Niklas Wallner/SCF